19.04.2011

SARAY BOHÇASI

Geçenlerde aldığım patlıcanları karşıma dizip:-sizinle ne pişirsem? diye düşünürken tadını çok sevdiğimiz p bu yemeği uzun zamandır pişirmediğimi anımsadım.
Hepinizin bildiği bir yemek aslında.Kimimiz köfteli yapar,kimimiz de kuşbaşı etle.Ben her ikisini de pişiririm.Bir patlıcan sever olarak ikisi de kabulum yani :)))  Dilerseniz kısaca yapılışını anlatayım:

5 ad.uzun patlıcan,500 gr kıyma(aslında yapacak olduğunuz kişi sayısına göre köfte hazırlayın).
2 domates,2 biber,salça,istediğiniz baharatlar.
Önce köfteyi hazırlayın damak tadınıza göre.Daha sonra patlıcanlara pijama giydirdikten sonra(yani
alacalı soyun).Ben her defasında gülerim patlıcanları soyarken:) Sanki onlara pijama giydirmiş gibi hissederim kendimi.Neyse lafı uzatmıyım,patlıcanları uzunlamasına 2'şer cm kesin.Tuzla terlettikten sonra
Tavaya çok az yağ koyup neredeyse ızgara yapar gibi her iki tarafını da kızartın.Amaç ,patlıcanları birer
yağ deposu haline getirmemek.Daha sonra patlıcanları yıldız gibi * bu işarete benzer şekilde hazırlayın ve
içine köfteleri yerleştirin.Her bir kenarını güzelce kapatıp,köfteleri içine hapsedince ters çevirip pişirme tepsinize yerleştirin.Bu şekilde hepsini bitirince üzerine domates ve biber koyup  kürdanlayın.İstediğiniz tada göre salçalı ve baharatlı sosunu hazırlayıp üzerine gezdirin ve fırına verin.185 derecede 40 dk. pişirin.
(Eğer etli yapmak isteseniz de o zaman kuşbaşı etleri ve soğanı kavurup pişirin ve içine köfteleri yerleştir-
diğiniz gibi birer kepçe koyun ve kapatın.)Diğer kısımları aynı yapılıyor zaten.Afiyetler Olsun Efendim.Dikkat edin parmaklarınızı da yemeyin!

Hiç yorum yok: