15.03.2011

MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ


Reçel deyince aklıma küçükken içtiğimiz,marmelattan bozma,(şimdiki zamanın konsantre dediği) meyvesuları gelir.O zamanlar konsantre denmiyordu da erik suyu ya da vişne suyu deniyordu.Yani hersey gibi meyve suyunun adı da yalındı.Yazdan toplanan erikler şekerle bir güzel kaynatılır,koyu bir kıvam alana
kadar kaynatmaya devam edilir.Cam kavanozlara konulup konserve yöntemi ile bütün bir kış kullanılır.Mürdüm erikleri de bu iş için kullanılabilir.Ama bir reçeli de olur ki tadına doyulmaz.Maalesef
akşam çekimi olduğu için parlama hat safhada.
Reçelin yapımı da bilindik şekilde: Yaklaşık 1 kg.kadar mürdüm eriği alınır.Ayıklanıp istenildiği gibi doğran-
dıktan sonra,üzerini örtecek kadar tozşeker dökülür.Bir gece bekletilir.Ertesi gün kaynatılır,köpükleri
alınır.Güzel bir kıvam için mümkünse 5-6 saat kadar güneşte bekletilir.Artık reçelimiz yenmeye hazırdır.
Afiyetler Olsuuunnnn......

Hiç yorum yok: