13.12.2010

EVDE TARHANA YAPIMI(Evde tarhana yapmak hiç te zor değil!).




Malzemeler:
1 kg.domates
1,5 kg salçalık biber
1 kg'lık yağlı yoğurt
3 yemek kaşığı kase margarin
1/2 su bardağı süt
yarım pk yaş maya
aldığınca un
3 yemek kaşığı biber salçası (tatlı ya da acı zevkinize göre)
Baharatlar: karabiber,nane,tatlı k.biber,zencefil,zerdeçal,tarçın,yenibahar,köri-tuz.(miktarları damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz).
YAPILIŞI:
Önce domates ve biberleri güzelce yıkadıktan sonra robotluyoruz.Büyük bir yoğurma kabına boşaltıyoruz.İçine,mayayı ılıttığımız sütle şişirip ilave ediyoruz.Biraz karıştırdıktan sonra un haricinde tüm malzemeleri ekliyoruz.İyice karıştırdıktan sonra unu yavaş yavaş ekliyoruz.Hamur cıvık denilen kıvamda olmalı.Sonra üzerini elimizle düzleyip üzerini temiz bir bezle kapatıyoruz.Hamur hava almalı.Bu yüzden kapak kapatmıyoruz.Sonra oda sıcaklığında bekletiyoruz.Ertesi gün üzerine biraz un serpip yumruklar gibi yoğuruyoruz.Tekrar üzerini kapatıyoruz.Kabarıp mayalanmasını bekliyoruz.Bu şekilde 4-5 gün aynı işlemi yapıyoruz.Zaten ekşi kokusunu duymanız gerekir.
Artık tarhanamız oldu demektir.Daha sonra buzdolabı poşetlerine bölerek deep-freeze de saklayabilirsiniz.Afiyet ollsun!

Hiç yorum yok: