20.04.2011
GALETA UNLU KIZARMIŞ TAVUKLU BÖREK
Börek demek engin bir deniz gibi bol seçenek demek.O kadar çok çeşidi var ki,hepsi ayrı bir lezzet,ayrı bir sunum.Ev hanımlarının toplantıları için hazırladıkları çeşitlerden ötürü hamurişi ve tatlı dağarcığı çoooook geniş.Bilirsiniz,evde bir tarif defteri vardır,Aysel'in böreği,Figen'in poğaçası,Reyhan'ın tatlısı vs...gibi pek çok tarifle doludur.Yeni moda olan bir tarif varsa hevesle denenir.Hele bir de arkadaşlardan önce yapılacak yepyeni bir tarif yapılırsa;arkadaşlara kasıla kasıla sunulur.'Ben bunu yaptım,sen de ne var Nilgün hn.?'der gibi bir bakış atılır.Bayılırım bu tatlı çekişmeye.Seyri hoş bir güzelik!Bu da ayrı bir kültürdür yalnız.Arkadaş toplantılarında ne giyilir,nasıl sohbet edilir,tek tek hatır gönül sorulur mu hepsini bilmek,o na göre davranmak gerekir.Toplantıya giderken ev halkı da düşünülür,akşam için yenilecek yemek sabahtan hazır edilir.Ev şöyle bir toplanır.Artık kendini hazırlamak için vakit gelmiştir.En güzel giysiler giyilir,en uygun takılar takılır,biraz makyaj,tamamdır.Götürülecek altın,para,döviz neyse hazırlanır ve iki dirhem bir çekirdek gidilir.Hanımlarımız bu işi iyi bilirler.Ev sahibi ise kan ter içinde yaptığı yiyecekleri hazırlar,bir yandan eve çeki-düzen verir,koşturur,üstüne üstlük bir de kendini hazırlar,masasıydı,çayıydı derken inanılmaz bir performans gösterir.Oturup bir seyretseniz şaşar kalırsınız.(Tabi bu kısım erkeklere söylenmeli.)Kadınların aynı anda neleri halletiğine dair gözlemlemeleri için.Neyse neyse bir börek tarifi yazıcam yine çok uzattım diğmi?
Malzemeler: 3 ad.yufka,yarım su bar.galeta unu İçi için: 1 tavuk göğüs,2 ad.kırmızı dolmalık biber,2 ad.yeşil biber,8 ad.mantar,piyazlık doğranmış büyük bir soğan,köri,karabiber,1 tatlı kaşığı nar ekşisi,tuz,kırmızı biber. Önce iç harcını yapalım,soğanları,biberleri ve mantarları koyalım,ardından tavuğu julyen dediğimiz şekilde (yani kibrit çöpü gibi uzunca) keselim,tavaya ekleyelim.Kavrulunca baharatlarını ve nar ekşisini katıp ateşten alalım.Yufkaları sigara böreği biçiminde keselim.İki kat yufkayı alaım ve iç harcını koyup saralım.Ayrı bir yerde yumurta çırpıp önce bu yumurtaya,sonra da galeta ununa bulayıp
kızartalım.Sıcak sıcak servis edelim.İsterseniz börekleri bu şekilde akşamdan hazırlayıp,servis edilecek olduğunda kızartabilirsiniz.Şimdiden afiyet olsun dostlarım....
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder